qasehmaria posted on 4-4-2013 03:16 PM

tolong..macam mana nak 'tegur' jiran?

Assalamualaikum.. aku ada masalah sikit dengan jiran akuni..bukan bermasam muka.. ni lebih kepada kebersihan..eceh!!:$ sebelum tu,akuterangkan dulu..rumah aku ni rumah kedai..maksudnya bawah kedai atas rumah lakan..kebanyakkan warga2 yang duduk situ bukan warganegara Malaysia..

Rumah ku atas sekali..kira tingkat 5 la kan..jadi 1 tangga 1pintu rumah..ni melibatkan jiran betul2 bawah rumah aku..aku tak pernahterserempak dengan dia..masalah nya adalah dia ni bela kucing..aku pon tak tahula berapa ekor dia bela..Aku tak kisah dia nak bela kucing..tapi dia tak jagakebersihan..bilikku ada macam koridor kecik..sliding door..jadi bau taik2kucing tu naek sampai ke atas..:L

sampaikan aku tak leh nak bukak pintu sliding tusebab bau nye menusuk kalbu betul!:IBilik aku ni hanya harapkan pintu tu je la nak bagi udaramasuk..tapi disebabkan bau taik kucing..terpaksa aku tutup..dapur rumah aku ponsama..bau nye..ya allah!!

Macam mana aku tahu dia yang bela??:curse: Disebabkan mak aku dah taktahan bau..mak aku terserempak la ngan jiran aku tu..mak aku tanya ada belakucing ke..dia cakap ada..mak aku tegur baik2..dia cakap bilik dan dapur berbautaik kucing..

Dia cakap sorry..dan untuk 3hari aku tak bau lagi..happy!!{:1_152:} andthen bau lagi..tension gile dah..kebetulan pulak mak aku pergi kedai..jumpajiran aku tu..dia baru balik keje..mak aku tegur lagi..dia cakap..¡¯eh! ada baulagi ke?¡¯..:huffy

Dan yang terkini..bau tu masih ada..aku buntu macam mana naktegur jiran aku tu..tak kan nak gegar rumah dia pulak..macam tak manis laakan..korang ada idea tak?

tolong ye....:'(

capkapak posted on 4-4-2013 03:22 PM

buat notis.. selit kat pintu rumah

qasehmaria posted on 4-4-2013 03:24 PM

mak aku dah pernah buat dah..sehari dua je bau tu ilang..lepas tu datang balik..dah la tepi tangga ada je taik kucing..buntu dah nak tegur macam mana dah

prettyuglybabe posted on 4-4-2013 04:28 PM

sila telepon majlis perbandaran kawasan anda. buat aduan kat sana. kerana ikutkan law, tak boleh bela kucing kat apartment.

cuma nanti kesian kat kucing tu la. ntah mana dia campak nanti :'(

qasehmaria posted on 4-4-2013 04:42 PM

prettyuglybabe posted on 4-4-2013 04:28 PM static/image/common/back.gif
sila telepon majlis perbandaran kawasan anda. buat aduan kat sana. kerana ikutkan law, tak boleh bel ...

memang pon tak boleh bela binatang kalau flat2 gini kan..tapi tak sampai hati la nak komplain2..kang benda kecik jadi besar pulak..lagi pon,majlis perbandaran nak ke layan kes macam ni??



prettyuglybabe posted on 4-4-2013 04:53 PM

qasehmaria posted on 4-4-2013 04:42 PM static/image/common/back.gif
memang pon tak boleh bela binatang kalau flat2 gini kan..tapi tak sampai hati la nak komplain2..ka ...

kalu ada report, dorang layan la. kalu tak report, cam mana dorang nak bertindak..

nak buat keputusan memang payah. tapi kena buat pilihan la. nak tinggal selesa atau nak kesian atau takut gaduh dengan jiran.. tu je. kalau tempat tt ada persatuan penduduk, minta mereka buat notice kepada jiran tu. kalau tak ada, then terus ke perbandaran la jawabnya..

ayamkatik posted on 5-4-2013 02:32 PM

betul tu, kawasan rumah apartmen memang tak boleh bela binatang. Kesian memang kesian tapi kene fikir kesejahteraan jiran tetangga sekali.

meya posted on 8-4-2013 01:47 PM

qasehmaria posted on 4-4-2013 04:42 PM static/image/common/back.gif
memang pon tak boleh bela binatang kalau flat2 gini kan..tapi tak sampai hati la nak komplain2..ka ...

Talipon ler ...buat sesuatu untuk your mum sama.  Kesian tau...kesian kat kucing tu kemudian ..sebab ini boleh mengganggu kesihatan TT sekeluarga.

Bertindaklah sebelum terlambat...dapat jiran bodoh macam tak faham bahasa kena diajar...dia ingat cuci sekali ..kucing-kucing tu tak berak lagi ker?  

qasehmaria posted on 8-4-2013 04:21 PM

meya posted on 8-4-2013 01:47 PM static/image/common/back.gif
Talipon ler ...buat sesuatu untuk your mum sama.  Kesian tau...kesian kat kucing tu kemudian ..seb ...

ghupenye jiran i tu satu office ngan mak i cuma lain department je..

lepas je i tampal notice tu besau2 kat depan umah dia..dia sms my mom..my mom pon pelik macam mana dia tahu no my mom..

lepas tu,my mom mukadimah la ngan dia..dia cakap dia sedar menganngu ketenteraman..dia ada mention kucing adalah binatang kesayangan nabi dan macam2 la.. n then my mom bebel2...

dia cakap dia akan pindah tak lama lagi..dia nak beli rumah CASH..rumah atas sekali so that kucing2 dia yang bertimbun tu tak menganggu orang lain..

my mom cakap kat dia..harapkan keje kat hospital tapi kebersihan tak gheti jaga..

kena laa berdas-das 'bebelan'  my mom..:tembak:

meya posted on 8-4-2013 05:02 PM

qasehmaria posted on 8-4-2013 04:21 PM static/image/common/back.gif
ghupenye jiran i tu satu office ngan mak i cuma lain department je..

lepas je i tampal notice t ...

Rumah atas sekali?  

Karang ada pulak tahi terbang hehehe.

Sempat lagi nak berlagak beli rumah CASH hehehe.

Manusia manusia ...

meya posted on 8-4-2013 05:04 PM

qasehmaria posted on 8-4-2013 04:21 PM static/image/common/back.gif
ghupenye jiran i tu satu office ngan mak i cuma lain department je..

lepas je i tampal notice t ...

Hua hua hua ....saya paling benci kalau orang gunakan taktik kotor macamni...bila dah buat salah tuu mulalah bercakap pasal Nabi dan hadis ...yang dia mengganggu tu tak ikut rules tu apasal?

Ada sebab orang tak benarkan bela binatang kat apartment...bukan suka-suka...Kalau dia bela dan simpan dalam rumah okaylah.

lavendernovella posted on 9-4-2013 02:31 AM

prettyuglybabe posted on 4-4-2013 04:28 PM static/image/common/back.gif
sila telepon majlis perbandaran kawasan anda. buat aduan kat sana. kerana ikutkan law, tak boleh bel ...

kucing2 tu akan dijerut supaya mati, this happen for real .. sekian. so fikirlah habis2..

qasehmaria posted on 9-4-2013 09:15 AM

meya posted on 8-4-2013 05:04 PM static/image/common/back.gif
Hua hua hua ....saya paling benci kalau orang gunakan taktik kotor macamni...bila dah buat salah t ...

tak menghalang pun dia nak bela kucing..tak da niat pon letak notis tu macam kita ni nak menghalau dia pulak..die menyewa je bawah umah mak i tu tapi ye laa...kalau bau taik kucing dah sampai menganggu i sekeluarga..

memang dapat la 'surat cinta' kan..

;P;P

prettyuglybabe posted on 9-4-2013 10:21 AM

lavendernovella posted on 9-4-2013 02:31 AM static/image/common/back.gif
kucing2 tu akan dijerut supaya mati, this happen for real .. sekian. so fikirlah habis2..

PTS for sure.. tapi cara tu takkan sekejam tu. kalu dorang buat cam tu, boleh report kat SPCA. tapi make sure ada bukti la..

meya posted on 9-4-2013 02:59 PM

qasehmaria posted on 9-4-2013 09:15 AM static/image/common/back.gif
tak menghalang pun dia nak bela kucing..tak da niat pon letak notis tu macam kita ni nak menghalau ...

Saya yang tingkap pintu boleh terbukak sana sini pun rasa geram bila ada 'bomb' ..apatah lagi awak.  Tak dapat fresh air masuk rumah..bau fresh 'bomb' pulak yang mengganggu.



qasehmaria posted on 9-4-2013 03:56 PM

meya posted on 9-4-2013 02:59 PM static/image/common/back.gif
Saya yang tingkap pintu boleh terbukak sana sini pun rasa geram bila ada 'bomb' ..apatah lagi awak ...

bila ada 'bau' tu menyumpah jugak..kadang2 sidai baju..saya menjerit2 sambil sidai baju..cakap orang bawah ni b***h..da tau bela kucing..bersih la.. :huffy

lagi2 kalau musim hujan..perhhh!!! bau dia..menusuk

lavendernovella posted on 9-4-2013 10:22 PM

prettyuglybabe posted on 9-4-2013 10:21 AM static/image/common/back.gif
PTS for sure.. tapi cara tu takkan sekejam tu. kalu dorang buat cam tu, boleh report kat SPCA. tap ...

pts secara injektion baik2 wujud kt klinik swasta shj, ubat tu mahal. kt malaysia ni kita xder satu agensimkhas mcm kt us, ..yg take care haiwan2 stray, bukn kucing jer anjing sekali, dulu beraper thun lepas pernah keluar kt tv , ader org ramai yg pergi tempat tu tgk beratus2 kucing mati yg masih ade tali rafia terjerut kt dlm sebuah lubang besar. sebagai manusia walaupon sakit haati pasal taik kucing, sanggupkah kita jadi pembunuh secara x langsung? hilang kredibiliti di mata jiran? boleh tido lena ker kerana kita nyawa2 milik  Allah melayang dgn cara x berperikemanusian, the best thing is bincang baik2 dgn jiran, it takes a lot of negotiations, alot of hard work, mungkinnjugak hikmahnya nak rapatkan silaturahimm sesama jiran yg kurang mesra selama ini...... wallaualam,** cuba surf this site, www.kakimotong.blogspot.com, kakimotong fan club fb. tgk lelaki ni tiap2 minggu selamatkan kucing kt dbkl....maybe u got something from here...

meya posted on 10-4-2013 04:37 PM

qasehmaria posted on 9-4-2013 03:56 PM static/image/common/back.gif
bila ada 'bau' tu menyumpah jugak..kadang2 sidai baju..saya menjerit2 sambil sidai baju..cakap ora ...

Yelahkan nak bela kucing reti tapi nak mencuci tak reti..kucing ni ikutkan saban hari kena cuci bukannya sekali seminggu!



bangcak posted on 15-4-2013 08:37 AM

kalu nak tegur jiran pon takut, pindah la rumah lain.

ika_yasmin posted on 15-4-2013 04:58 PM

Hai, nak tompang komen N nak minta pandangan juga...
First, i dok umah kampung, tapi rumah sewa stail rumah teres satu tingkat, satu deret tue ada 3 bj umah, ada dua deret, pakat kongsi laman n ada space untuk  ruang belakang yang kecik jer... kwsan umah mmg x ada tanah smuannya dah kena tempek dengan semen. klu ada pun yg  tepi jalan n dekat ngan pantai tue jerrr.. tp kwsan 2 berpagar...

Nak jadikan citer, jiran i kat depan umah ada bela kucing... banyak ekor, dalam 7-8 ekor jugalah... tue x masuk ngan bapa2.... tapi yang bagusnnya kucing jiran i nie bagus... **bukan nak puji*** tapi sunguh... dia orang membuang dlm pasir khas untuk kucing membuang... so memang x ada bau... cuma bila kucing2 nyer demam jerrr.... pantang tongek skit-- prett**** kuat lah TOT... hahahaha.... tapi x pa, skali skala...   Jiran i nie pandai jaga kucing nye. memang best... kucing x da bau busuk pun sminggu 2 kali mandi... hah ok sangat la tue biarpun dia kul 7pg kuat keja kul lapan malam bru balik umah... maklumlah keja hotel...
Pastu adalah orang nak meniru.... jiran sebelah kanan i pulak ( rumah i tengah2 ) bela kucing, asal bkak pintu jer nak masuk umah, dok miew miew di kaki *** kucing tue lapar** mana x nya malam baru tuan bg makan... kcian la juga.. tp kucing dia x comel  warna putih n setompok lebam hitam kat mata macam lanun..... kcian pnya pasal amik la ikan bg makan juga kan... kra ok lah juga..
yang x best nyer malam dia tido dlm raga motor(dlm raga ada letak floormate) ... x palah. sok pagi nak pie keja tengok ada totttt***** dalam raga moto...... arghhhh tension nyer...... geram sangat nie.... dah bg makan, pie tot dalam raga motor plak...

sabar banyaklah... basuh kain kat blkang umah bau taik merata dah nie... mana tahan beb... last kucing nie masuk umah lg... amik plastik bkus kcing n buang kat market ikan malam tue... jenuh rezeki kucing tue dari kena tahaq makan...
jiran sebelah kanan i nie memang jenis pengotor.... ayam mampus bawah bangsal kereta diaorang pun dibiarkan jer sampau kuar bau n berulat2.....
sampah plak suka dok pie longok kat longok sampah jiran depan umah dia.... kami jiran2 yg tolong cuci n bakarkan...  dah kena banyak kali dah pot pet pot pet ngan kami nie... tapi dia x paham bahasa melayu kot... memang booooo...h sungguh....

awal bulan tiga lepas i mengamuk sakan dia sandarkan rak yang diletak ketul2 bata dekat rak i  susun pasu pokok bunga..... apa lg hampir nak terbalik lah kena penangan ketul2 bata tue....  dia pun kuar lah dok kat pintu, katanya "dah susun kat situ yang dok pie punggah buat apa"... i cakap apa " mau nak susun pun tengoklah sama, jangan sampai nak terbalik pokok bunga aku'

bersambung boss mai........ sowy.... Last edited by ika_yasmin on 15-4-2013 05:05 PM

rdzaccess posted on 16-4-2013 10:22 PM

ini bukan masalah tuan rumah, ini masalah kucing tu.kalaulah kucing tu boleh beritahu nak melepas, tak perlah. Tangkap jer kucing tu pastu  lepaskan kat kedai makan yg jauh dr rumah..

Firaaz posted on 22-4-2013 02:11 PM

aman pulak hidup si pembela kucing tu takda bau apa2

qasehmaria posted on 22-4-2013 04:04 PM

Firaaz posted on 22-4-2013 02:11 PM static/image/common/back.gif
aman pulak hidup si pembela kucing tu takda bau apa2

mungkin dia dah biasa kot dengan bau macam tu..:I:I

tapi kita sebagai jiran kalo boleh tak nak la gado2 sebab taik kucing kan tapi kalo dah menganggu..kena la marah

comel4333 posted on 10-7-2013 05:31 PM

ambik beg,tangkap semue kucing tu,bawa pergi ke pasar atau kedai makan mane,lepaskan.lagi bagus sebab tuan die tak bersih,same keadaan la.

paranoia posted on 3-8-2013 06:08 PM

Ada lima tingkat ni, jadi ada banyak unit yang lain. Menyatukan jiran2 yg lain, bertegur bersama kpd jiran yang ada problem ini. Bagi dia tekanan.
Page: [1]
View full: tolong..macam mana nak 'tegur' jiran?