salfadila84 posted on 26-5-2011 04:48 PM

boleh ker pakai celak masa solat

saya nak bertanya pada siapa yang arif mengenai perkara
saya memang suka memakai celak..tak kira apa jenama..maybelline, avon, revlon dll...kadang2 bila saya ambil  wuduk, celak tak hilang dan masih kekal..
adakah solat saya sah..
adakah memakai celak hukumnya harus, haram atau makruh dalam solat?
kita sedia maklum memakai maskara juga tak digalakkan kerana menghalang air sembahyang daripada mengenai bulu mata....
adakah memakai maskara juga haram..sekiranya maskara sukar ditanggalkan semasa mengambil wuduk

amlisa posted on 26-5-2011 04:54 PM

rasanya kalau mascara waterproof mmg xsah la solat sbb xkena air kan...tp celak tu xpasti pulak sbb aku pun suka pki eyeliner tp bila ambik wuduk mmg lap sampai xde kesan..mascara mmg xpki la kecuali bila period je hehe...

salfadila84 posted on 26-5-2011 05:24 PM

Reply 2# amlisa


   kadang2 dah sental2 xnk keluar jugak eyeliner nie..tp kalo kita tengok banyak alim ulama pakai celak..

cik.panda posted on 27-5-2011 12:15 AM

Reply  amlisa


   kadang2 dah sental2 xnk keluar jugak eyeliner nie..tp kalo kita tengok banyak ...
salfadila84 Post at 26-5-2011 17:24 http://mforum1.cari.com.my/images/common/back.gif


   sental? ganas tuh ;P sental guna tangan ke? memang tak hilang la.

salfadila84 posted on 27-5-2011 11:34 AM

memang lah sental guna tangan...=)..tp boleh ker ???

paper_heart7 posted on 27-5-2011 02:14 PM

in my opinion,,better remove all the make-up before solat..senang,,xde was2 lg..hehe..make-up remover kn ade..;)

cik.panda posted on 27-5-2011 02:55 PM

memang lah sental guna tangan...=)..tp boleh ker ???
salfadila84 Post at 27-5-2011 11:34 http://mforum1.cari.com.my/images/common/back.gif


   kalau eyeliner better u remove. i remove sama ada guna wet wipes - tissue lembap yang boleh beli kat guardian, atau sapu vaseline sket then bersihkan guna tisu biasa.
kalau maskara water proof tuh memang susah sket.

aqyueetda posted on 27-5-2011 03:02 PM

penah dgr soaljwb ni kat radio.
ustaz tu kata wajib cuci celak mata yg di bhgn mata luar.mata dalam takperlu..
kira anggota wuduk muka,dah cover la.
cth mcm hidung la kata kan,bhgn luar je,bhgn dlm tak termasuk anggota muka.

Haidi posted on 27-5-2011 04:09 PM

Rasanya kena pastikan bahan2 yg digunakan untuk membuat celak tu dulu

salfadila84 posted on 27-5-2011 05:01 PM

Reply 8# aqyueetda


   tp kalo kita selalu tengok kan..kebanyakakan orang ulama even lelaki pon pakai celak..cam mane tur yer

ezacbee posted on 30-5-2011 01:52 AM

boleh try baca kat link ni:
http://wirajiwa.bumicyber.com/index.php?option=com_content&view=article&id=392:hukum-bercelak-dan-kemusykilannya&catid=24:feqah&Itemid=45

aqyueetda posted on 30-5-2011 02:57 PM

Reply 10# salfadila84


    mungkn ms bwuduk dia cuci buang dulu,pastu dia pakai blk..pikir tu je.kita pikir hat kita dulu,nk solat cuci bersih dulu.
Page: [1]
View full: boleh ker pakai celak masa solat