pokciq posted on 5-1-2011 11:36 PM

Reply 50# tantenuna


    kanvas nak kena tempah..selalu benda2 ni kena tempah kat yg buat kanopi
atau kanvas lori/khemah ..tapi sebelum tempah kena buat spot bar dulu..sport bar ni
bole tempah kat kedai2 yg bikin pagar/grill stainlestell.. klu beli yg dah siap
agak mahal.. tempah ikut citarasa sendiri..

(klu tak tau jugak cuba selak2 dlm MUDAH..)

kabukiman posted on 9-1-2011 07:04 PM

Pokciq, tumpang tanya:
Which pikap skang neh best value for money utk double cab manual?

Soklan satu lagi:
2.7 tdi; the gearbox buleh dak ejas final gear ratio utk dptkan cruising capability 180kmh, tanpa side effect kpd durability, reliability, fuel economy?

Atau, adakah aftermarket gearbox with 6 or 7 gears that can be mated to the pikap2 mesia neh?

yarid posted on 17-1-2011 12:04 PM

sy pakai D-Max (3.0).....setakat ni takde masalah. Puas hati jugaklah dengan performence kreta ni.....bagi sy kreta ni jimat dlm penggunaan minyak diesel (sy bandingkan dengan Triton 3.0). Sy bawa dlm kelajuan 100-120km/h sejauh 400KM, sy isi minyak dlm RM50 sj.....

pokciq posted on 19-1-2011 10:24 PM

Pokciq, tumpang tanya:
Which pikap skang neh best value for money utk double cab manual?

Soklan  ...
kabukiman Post at 9-1-2011 19:04 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


    pokciq pernah pakai jimmny, ford dan terbaru hilux.. best value ,resale value dan maintanance
paling jimat tentu pokciq pilih hilux, kwn pokciq pomen ..dia bgtau klu model triton sekali tukar
timing belt, tensioner harga barang jer dan lebih 1k..hilux tak sampai 300ratus pun..
kadang2 kereta murah tapi risiko bila bab harga part akan mahal..
double cabin mcm nissan pun ada masalah..3 org kwn pokciq yg pakai nissan putus
timing chain...lagi haru..kena tukau enjin..klu nak repAIR SEDIAKan 7K..
HILUX PUN POKCIQ AMIK YG FREE 3X SERVICE JER...pas tu servis sendiri..
dah dekat 2 tahun pakai 1 M.sia dah pusing..alhamdullilah tiada masalah..
masuk utan hilux paling lasak.. tak terkira berapa byk sungai dah redah..
sekarang ni dah byk nampak agensi kerajaan yg pakai..JKR..BOMBA..aduyai..
tapi kena ingat PENYAMUN PUN SUKA MODEL NI...

pokciq posted on 19-1-2011 10:32 PM

Reply 54# pokciq


    pasal Gbox.. mmg ada pomen yg boleh ubah ratio..
yg penting RM.. tapi utk final drive dah klu dah cecah >200km/j
tak digalakkan..kenderaan tinggi amat bahaya bawak laju2 ni..
nak laju kena upgred yg lain2 jugak..suspension, tambah anti rool bar
rim kasik offset, tayar nak kena lebar lagi..brek pun kena up jugak..
dan driver pun kena amik advance driving course..heheh..

halimunSER posted on 28-1-2011 10:00 PM

apa beza performance  :

1. Dmax 4x4  dan Dmax 4x2 ?
2. Apa yg lebih Commonrail ? selain harga lebih
3. Dmax  Vs Hilux .. which one  ?  ( fuel Consumption and maitenance )
thanks

LT posted on 24-2-2011 08:52 PM

pakai CRV 3rd gen ni.....dah 2 tahun, so far ok, service tak le mahal sgt, tp major setiap 20000km tu mahal gak.

skarng dh pindah sabah, best boleh join geng2 4WD ni walaupun CRV ni pondan skit bab2 offroad ni. masa semenanjung dulu, klu drive best sbb CRV ni sedap masa cruising, pas tu keliling cuma kete2 je, so terasa le tinggi ni. tp kt sabah ni, takde highway, jln banyak lubang, tak leh nak laju2, pas tu keliling semua 4WD, besar2 plak....lg tinggi drp CRV camne aku nak perasan tinggi.

pegi kundasang, panjat bukit klu naik 3 org tu boleh lg, klu full 5 org....kena pakai OD memanjang klu nak overtake. naik mersilau pakai gear 1, gear 2 tak larat

AlessandroDP posted on 28-2-2011 06:57 PM

tak de sesapa yang pakai kia sportage ke??:o

ayu213 posted on 7-3-2011 03:00 PM

haa...saya pun nak tau pasal sportage baru tu...
nmpak sgt besar...
tp org kata kalo rosak emm nangis nk byr bil..betul ke?

Odyman posted on 8-6-2011 10:18 AM

Ada sapa-sapa tau kat Klang valley ni  workshop yang specialise untuk repair turbo/inter cooler bagi 4WD.

assaffah posted on 8-6-2011 10:57 AM

Ada sapa-sapa tau kat Klang valley ni  workshop yang specialise untuk repair turbo/inter cooler bagi ...
Odyman Post at 8-6-2011 10:18 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif


    Dah rosak ke?

Z28 posted on 10-6-2011 05:37 PM

Saya demam selama hampir 2 minggu sewaktu mula2 time pakai 4x4  (3 Thn dulu).

Sekarang ni dah OK, mungkin sbb badan dah biasa w/pun bumping kuat sgt2.

batu_bergolek posted on 10-6-2011 08:40 PM

Reply 62# Z28


  awak bawak 4wd aper? sampai gitu sekali  :lol::lol::lol:

mamatarosan posted on 11-6-2011 08:28 AM

Post Last Edit by mamatarosan at 11-6-2011 08:37

masih gunakan escape 2.0(better beli yg 2.3cc keatas sebab power overweight) dgn ranger xlt 2.5 version sblm TDC-i kuar.. ok best handling cuma tak bestnya sparepart dia mak aih... hehehe... sekarang berkenan kat hilux 3.0 cuma nak tggu budget lebih sikit barulah berani nak try.. navara pun ok jgk.. kalo model lama, paling best toyota ninja turtle cuma cc besar dAn roadtax jadi mahal... utk offroad paling ramai suka BJ40(anak gajah).. tapi dlm byk2 4x4 yg test tak kiralah apa jenis pun suv ke pick up ke yg penting gunakan manual sbb yg auto ni kalo utk biasa2 je oklah tapi nak lasak dan 'kurang ajor' sikit layan, manual paling terbaik..

suggestion apa yg sy penah test selama ni..9yg harga pertengahan)
ford ranger lama atau TDC-i, ford everest yg lama atau TDC-i, nissan x-trail, toyota hilux lama atau baru, yg terbaru ni navara ok gak dan ada kawan pakai mitsubishi triton dia kata ok.... bagi sy, sy cuma minat ford je cuma sebab maintenance dia dah tinggi skrg sejak ford malaysia tutup dan diambil alih sime darby, sy beralih arah ke toyota hilux jelah.. utk suv sy minat x-trail sbb stabil bandingkn dgn fortuner..

mamatarosan posted on 11-6-2011 08:32 AM

Ada sapa-sapa tau kat Klang valley ni  workshop yang specialise untuk repair turbo/inter cooler bagi ...
Odyman Post at 8-6-2011 10:18 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

problem apa pasal intercooler turbo? ranger sy dulu pun dah 2 kali tuka turbo tapi skrg dah ok. guna pomen bawah pokok je.. ada join mana2 club 4x4 ke? lagi judah kalo join sbb ramai specialist yg join dlm club2 4x4 ni.. sy tak join cuma nasib sy ramai kawan2 dlm 4x4 ni..

mamatarosan posted on 11-6-2011 08:39 AM

kalau ade forumer yg sedang atau penah pakai CRV Honda, boleh kongsi2 pengalaman di sini...
ifanonline Post at 15-12-2010 19:39 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

CRv lebih kurang escape jgk cuma kelebihan dia sparepart mudah berbanding escape...

Odyman posted on 11-6-2011 07:40 PM

Reply 65# mamatarosan

Saya pakai pajero V34 2500 Intercooler. Perasan kebelakangan ini pickup amat kurang sekali.kalau naik bukit tu bergerak macam treler bawak balak penuh.Amat azab time nak memotong.baru ni tukar timing belt dengan kawan. masa beliau test drive, beliau pun perasan yang turbo macam tak take effect selepas RPM 2000 dan tak ada pickup. Beliau juga perasan yang asap putih keluar dari eksos secara berterusan. Cuma beliau tidak sempat check kerana masa tukar timing belt pun lama dan saya pun nak out station. Apa yang biasa perlu diperiksa jika turbo rosak dan anggaran kos untuk ganti turbo baru. TQ

mamatarosan posted on 12-6-2011 02:25 AM

Reply  mamatarosan

Saya pakai pajero V34 2500 Intercooler. Perasan kebelakangan ini pickup amat  ...
Odyman Post at 11-6-2011 19:40 http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif


    biasanya kalo dah asap putih tu dan dah tak larat nak pergi je keta tu mmg turbolah yang 'sakit' dgn istilah yg biasa dicakapkan ialah turbo bocor.... try tgk fin turbo tu dulu.. sy masa turbo ranger rosak aritu mmg tgk fin dlm dia dulu mungkin dah sikit 'sopek' ataupun dah makan sikit 'mangkuk' dia.. kalo yg pakai bearing tu rasanya trylah tgk bearing dia masih ok ke tak... tapi biasanya ramai yg tukarkan terus turbo baru lagi mudah. kos tuka turbo sy xpasti sgt sebab kalo kos sy tuka aritu cuma dlm RM400 je yg halfcut...cuba lihat kat mudah.my kut2 ada bole rujuk harga lebih kurang... sy pun tak pakar sangat cuma rajin rujuk pada 'veteran' dlm bidang ni je...

al-asil posted on 12-6-2011 06:11 AM

underpowered sangat ke escape 2.0 tu:o

sku tengok crv tu lagi gedabak, tapi 2.0 jugak. ramai je orang pakai

idrushs posted on 12-6-2011 02:29 PM

Reply 69# al-asil


    kalau toyota fortuner 2.7 ok dak?

Senyum86 posted on 13-6-2011 08:59 AM

Ramai orang suka Hilux.. Isuzu Dmax pun okay gak.. tukar citer rasa..

Z28 posted on 13-6-2011 01:06 PM

Reply 63# batu_bergolek


    2009, Toyota Hilux 2.5G, Double Cab, Manual Tranny

Senyum86 posted on 13-6-2011 08:08 PM

Triton Lite pun ok gak murah skit dalam RM60K++

hunt_fear posted on 19-6-2011 08:41 PM

ada sesapa pakai triton lite, ok tak eik

mamatarosan posted on 20-6-2011 09:20 AM

underpowered sangat ke escape 2.0 tu

sku tengok crv tu lagi gedabak, tapi 2.0 jugak. ramai je o ...
al-asil Post at 12-6-2011 06:11 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif


   betul underpowered.. sy gunakan selain ranger 2.5xlt..
escape yg disarankan 2.3l dgn 3.0l je... cuma escape 2.0l ni murah je harganya yg seken skrg.. maintenance yg 2.0l ni pening skit sebab sparepart dia susah nak dapt kalo bandingkan dgn crv... nak beli direct kat sime darby? hahaha.. kena poket teballah baru dapat sparepart...
Page: 1 2 [3] 4 5
View full: Pengalaman Memiliki SUV/4WD/Pick-up