diya_kasih posted on 13-7-2009 11:41 AM

Macammane nak kira waktu subur ?

Salam,

Just nak minta penerangan sket drp kawan2 kat sini berdasarkan pembacaan atau pun pengalaman. Macam mane ek nak tentukan waktu subur ? aku tau waktu subur tuh stat pada hari kesepuluh kan, tapi sepuluh hari selepas hari pertama piyed atau sepuluh hari selepas habis piyed ?

sebab aku nih dah beberapa bulan ni dah kire2 tapi asyik hasil gagal jek... ke aku yg salah kire ek ? yang aku kire selepas 1st day piyed tuh, yg betulnye mcm mane ek ?

harap sangat ade yg sudi membantu...

LiliSam posted on 13-7-2009 11:58 AM

bg aku...ko kira start 1st ko peyed.
let say ko period. 1/7 ...so 10/7 adalah hr subur.gitu ler..
tp setiap org taim subur ni x sama..

nk cuba..try je ML Pas period kering tu..3 hr sekali.tak yah tunggu sgt waktu subur

fariepari posted on 13-7-2009 12:35 PM

bg aku...ko kira start 1st ko peyed.
let say ko period. 1/7 ...so 10/7 adalah hr subur.gitu ler..
tp setiap org taim subur ni x sama..

nk cuba..try je ML Pas period kering tu..3 hr sekali.tak yah ...
LiliSam Post at 13-7-2009 11:58 AM http://eforum2.cari.com.my/images/common/back.gif


aku piyed paling lama 12 hari..paling kejap 5 hari..
bleh ikut ekkk cara ko tu? maksud aku, ML pas abih piyed?
aku mmg x ikut sgt pun kiraan waktu subur tu...sbb akunye piyed nih mengada2...suka2 ati nk kuar ke tak..aku yg tensen..tapi, bile sekali kuar, mcm tumpah darah plakkk..aku yg takut pastu

LiliSam posted on 13-7-2009 12:42 PM




aku piyed paling lama 12 hari..paling kejap 5 hari..
bleh ikut ekkk cara ko tu? maksud aku, ML pas abih piyed?
aku mmg x ikut sgt pun kiraan waktu subur tu...sbb akunye piyed nih mengada2...su ...
fariepari Post at 13-7-2009 12:35 http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif

tu la psl..sbb kiter ni sometime tak menentu kluar nya .aku dulu wat camtu je..sbb waktu subur tak tentu.
ape salah nya ML pas abih peyed..yg penting mmg kompem x period dh kan.

ummiammar posted on 13-7-2009 12:52 PM

kalau nk tgk jadual..boleh ke satu blog doktor nie..dalam blog dia ada cara kira waktu subur so kita just masuk kan 1st day kita period n dia akan calculate kan waktu subur kita.

http://drsukhilmi.blogspot.com

eastrun posted on 13-7-2009 01:57 PM

1# diya_kasih

Kekadang waktu have seks tu pun, maybe penggunaan air liur and KY jelly sebagai pelincir tu jadi penghalang. Cuba baca e-mel bawah:

Pelincir.... pernahkah anda menggunakan pelincir ketika hubungan intimbersama pasangan? Dan tahukah anda bahawa pelincir adalah suatu bahankimia yang boleh merosakkan sperma!

Bukan pelincir sahaja boleh merosakkan sperma tetapi air liur juga mampu memusnahkan sperma.

Perkara temeh remeh seperti penggunaan pelincir seperti KY jeli dan airliur ketika hubungan intim mampu merendahkan peluang anda untuk hamil.

Apakah penyelesaiannya?

Baiklah, terdapat beberapa cara lain selain menggunkan pelincir atauair liur ketika hubungan intim. Seperti menggunakan putih telur.

Ya! Putih telur amat mesra terhadap sperma. Putih telur merupakanprotein semula jadi yang tidak memusnahkan sperma malah membantu sperma¡®berenang¡¯ menuju ovum.

Diharapkan pelajaran pertama ini dapat memberikan ilmu pengetahuan yangselama ini langsung tidak kita menyedari kesilapan kita itu bolehmembawa kesukaran untuk kita mendapat kehamilan.

ummiammar posted on 13-7-2009 03:06 PM

tak pernah guna bhn2 tambahan..hehehe

choa posted on 14-7-2009 01:48 PM

kalau nk tau time subur, setau aku lah..bila ada mcm lendir putih pekat  lepas period tue, time tue adalah time subur.. selalunyer seminggu lepas period.. itu yang aku bacalah..tp kadang2, time subur org lain2 kan..

aku pon masih mencuba nie..uwaaaa.. ke aku salah perkiraann?

LiliSam posted on 14-7-2009 05:48 PM

kalau nk tau time subur, setau aku lah..bila ada mcm lendir putih pekat  lepas period tue, time tue adalah time subur.. selalunyer seminggu lepas period.. itu yang aku bacalah..tp kadang2, time subur  ...
choa Post at 14-7-2009 13:48 http://eforum2.cari.com.my/images/common/back.gif

a'ah tu pun salah satu tnda gak tu taim subur .
lom de rezki gik tu..insyaAllah kena try try lagi

norrah_joe posted on 14-7-2009 08:45 PM

setahu aku kalu nak kire waktu subur tu ialah hari ke 10-14..

contoh..piyed 1/7..so kalu normal cycle biase 5-7 hari piyed dah abis..then 10hb-14hb/julai tu waktu subur la..

lagi satu tgk pd lendir kite tu la..kalu kalernye mcm putih telur, itu la time subur kite

DARSITA posted on 15-7-2009 08:46 AM

Hari ke 14 -- kira dari hari pertama kita dpt period.

i.e: 1/7 dpt period --- 14/7,15/7, 16/7 tu ada lah hari hari subur. Telor kita dah keluar.

Ada website yang kira kita punya ovulation ni.


Kalau nak senang beli ker ovulation kits kat farmasi - test guna urine kita. Kalau ada dua line gelap subur lah tu, kot satu single line jer tak subur.

Nanti saya tepek gambar kesuburan saya pada bulan ini.

rashaa posted on 15-7-2009 09:04 AM

normally hr ke-13, 14, 15 tu di kira waktu subur......

iceng posted on 20-7-2009 09:37 AM

kalo dah waktu subur bape lame ek??

sue_aina2 posted on 21-7-2009 04:00 PM

http://www.ovulation-calendar.net/

saye berpandukan nie....alhamdullillah berjaya

alvienna posted on 21-7-2009 10:09 PM

waktu subur setiap org berbeza..macam vie nak tentukan waktu subur, berdasarkan lendir yang kuar (bile die cam putih telur, 2 time subur) lagi 1, vie rujuk gak software femta..sofware ni kite rekodkan time period + abis period, so die akan analisis bile hari subur, xsubur, & plan utk dpt bb boy/girl..hubby ddk jauh, jadi bile time subur, paksa die balik..berkat usaha + izin Allah, Alhamdulillah, berjaya gak utk pregnant..:)

sape2 nak software nie, leh download kat www.femta.com serial leh pm vie..

atee posted on 22-7-2009 09:16 AM

biasa pas period hari ke 11,12,13 & 14...tu hari subur..setiap individu x sama..
mgkn awal sikit atau lewat sikit.camtu ler..
dan tgk discharge tu kalau mcm putih telur..mmg dah nk dkt waktu..
so blh ler mengawan:loveliness:

atau leh check kat website ni..http://baby2see.com/planner/index.html

choa posted on 22-7-2009 11:54 AM

15# alvienna

vie,
choa dah install software tue.. tp bila choa nk print chart tue, dia kata sbb tak register.. ada solution tak mcm mana nk kasik print itu chart? thanx in advance.

alvienna posted on 22-7-2009 11:05 PM

17# choa

vie dah pm serial no..:)

nageerah posted on 23-7-2009 01:54 PM

1# diya_kasih
tak ada rezeki lagi la tuh...

pada pendapat saya...
hari subur untuk wanita(hari ovulasi), biasanya... untuk yang period circle dia 28 hari(dikira dari hari mula period hingga datang period yg kemudiannya)... adalah hari ke 14(dikira dari hari mula period).

perlu di ingat, ovul(telur) wanita hanya boleh hidup selama 1 hari sahaja..  setelah dia ber ovulasi... dan sperma lelaki pula, boleh hidup selama 3-5 hari(di dlm rahim wanita, selepas hubungan suami-isteri)....
untuk aim hari subur, hubungan suami-isteri tu boleh la di lakukan sebelum hari ke 14 tu(mungkin bermula hari ke-10)..
kalau selepas hari subur... berkemungkinan tiada berlaku lagi persenyawaan...

kalau nak kan kepastian lagi... masa pergi klinik2 keluarga  tu, sambil2 jumpa doc tu, minta penerangan dr doc.... mengenai waktu subur nie....

DARSITA posted on 23-7-2009 02:18 PM

1# diya_kasih
tak ada rezeki lagi la tuh...

pada pendapat saya...
hari subur untuk wanita(hari ovulasi), biasanya... untuk yang period circle dia 28 hari(dikira dari hari mula period hingga d ...
nageerah Post at 22-7-2009 21:54 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif


24-36 hours sahaja telor tunggu ''swimmer''


Test kit memudahkan utk tau kesuburan kita
http://www.geocities.com/darsita/jualbeli/test.JPG

iceng posted on 24-7-2009 03:18 PM

20# DARSITA

bape hinggit tu??

mummychiaz posted on 3-8-2009 09:24 AM

kalau yg period tk regular tu mcm mana ya? sussah nk detact waktu subur.. :-(

iceng posted on 3-8-2009 10:59 AM

ade gak org kate kalo nak tahu subur...ade kuor keputihan...abeh kalo hampir beberape hari kuor keputihan jerk..subur gak ke tu??n mcm mane nak tahu sperma dah lekat dalam 2-3 hari mcm tu?

choa posted on 3-8-2009 03:18 PM

b] 19# nageerah

thanx ya..barulah choa tau..rupenyer telur idup 1 ari lebey kurang ek.. ingatkan lamaa.. ok lepas nie boleh usaha lagik.. terima kasik byk2 for the info

DARSITA posted on 4-8-2009 03:42 AM

20# DARSITA

bape hinggit tu??
iceng Post at 23-7-2009 23:18 http://mforum3.cari.com.my/images/common/back.gif


USD$40 :)
Page: [1] 2
View full: Macammane nak kira waktu subur ?