stfunewbiez posted on 22-2-2009 02:55 PM

yg rahsia jual jambu ni
mesti pasal asam dia.
jambu semua rasa sama je.
takde special2 pn.
janji letak dkt air sejuk,
trasanya ranum bila di kunyah..
asam asam asam..
ada cina jual buah,asam dia seadp giler..

nanas_tanjong posted on 22-2-2009 09:01 PM

bnda ni biasa dan dah lama..tp pakcu 916 ni kreatif...dia ada pakej tersendiri...dan aku pasti dia ada gud planning and of coz long term planning then dorg put into attractive package. bnda2 gini usahawan kita perlu belajar. gunakan sepenuhnya kreativiti yg ada...

hafizuka posted on 22-2-2009 09:08 PM

harap tak selamanya terus berada di tepi jalan, macam McDonald asalnya mmg di tepi jalan jugak, tapi Ray Crocdengan minda usahawannya berjaya meyakinkan adik beradik MacDonald untuk bergabung dengannya untuk membina sistem francais dan menjualnya kepada francaisi

Kini serata ceruk ada McDonald

sksk posted on 23-2-2009 11:22 AM

ada lg satu jambu yg agak popular - Jambu88. aku rasa yg ni pun franchise mcm Jambu PakCu gak.

sksk posted on 23-2-2009 11:22 AM

double post

arishan24 posted on 24-2-2009 02:32 AM

bukan jambu88 je..aku tgk jamburia la jambu tu la jambu ni la skang..aku tak tau la derang rebrand pakcu916 ke atau derang pakai jambu sendiri..

khai149 posted on 24-2-2009 06:36 AM

mana ek nak carik asam jambu tu?

sedap giler

aku nak beli la....selain leh cicah jambu..leh gak cicah nanas, mangga, jambu air ;P

baby77 posted on 24-2-2009 11:04 AM

Originally posted by khai149 at 24-2-2009 06:36 AM http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif
mana ek nak carik asam jambu tu?

sedap giler

aku nak beli la....selain leh cicah jambu..leh gak cicah nanas, mangga, jambu air ;P

asam2 ade jual la. kalau nak ckit kat giant aku tgk ade yg jual skali asam2 tu paket rm2. tapi kalau nak byk korang kena beli kedai yg supply barang2 runcit la

khai149 posted on 24-2-2009 11:10 AM

Originally posted by baby77 at 24-2-2009 11:04 AM http://mforum4.cari.com.my/images/common/back.gif


asam2 ade jual la. kalau nak ckit kat giant aku tgk ade yg jual skali asam2 tu paket rm2. tapi kalau nak byk korang kena beli kedai yg supply barang2 runcit la

asam yg sama mcm pakcu ke? serbuk halus warna putih tu? :D

elle_gogo posted on 24-2-2009 11:13 AM

Balas #34 khai149\ catat

aku buat sendiri je.. jadik.. sebijikk :lol:

niki_iyda posted on 24-2-2009 11:21 AM

Balas #35 elle_gogo\ catat

elle... share ler resepi... :D

elle_gogo posted on 24-2-2009 11:37 AM

Balas #36 niki_iyda\ catat

ahaks.. senang je.. tapi, kesedapan asam ni bergantung pada jenis asam yang kita beli..
elle buat mcm ni.. ((((Pakcu jangan marah aaa.. ni cuma experimen je..)))

A) Asam warna kelabu and putih2 .. (dihiris halus2)
B) Baki asam di blen (tapi jangan sampai hancur)
C) Masukkan (A + B) gaul sebati..
D) Tambahkan asam serbuk secukup bersama bahan2 yang dah digaul tadi..

taraaaaa makan bersama jambu batu atau nenas.. nyummiee

hazel23 posted on 24-2-2009 12:56 PM

baru makan... emmm... kalau tengah panas - memang lah dapat yg sejuk sumer sedap..

tapi kira nak pujilah kreativiti pakcu jambu nir.. kalau harga $1/- tu dgn konsep payung tepi jalan okay apa? target market orang lalu lintas, $1/- utk lepaskan dahaga tekak... MECD patut bukak mata kat usahawan macam nir.. bukan yg sykt $2, umur seminggu dah kasi geran juta2...

kat melawati dekat junction sekolah menengah adaah jual, kira jambu tu dipotong 8, pastu 2 potong harga $1/-, budak sekolah bolehlah beli... jambu dia tak keras... ada jugak letak no hp kat banner tu 012-3717007 tapi tepon2 tak angkat pung!! lebih kurang 500mtr dari situ ada jugak jambu88 - tapi entah kenapa - sukar pada jambu 916..(yelah 916 yg lain dah beratus harga dia segram..:lol: :lol: :lol: )

rasa2 yg lain tu tak yahlah kacau bisnes francise pakcu ni - buatlah buah lain - tembikai ker... nangka ker... (nangka pun hot dekat sini)..pastu taruk nama D20 ker...

akak ingat nak bukak 1 kat tasik ;uteri rawang, suruh anak sedara yg tunggu spm tu jager..tapi tulah...pak cu..., pakcu... angkatlah tepon tu...

khai149 posted on 24-2-2009 01:24 PM

Originally posted by elle_gogo at 24-2-2009 11:37 AM http://mforum4.cari.com.my/images/common/back.gif
ahaks.. senang je.. tapi, kesedapan asam ni bergantung pada jenis asam yang kita beli..
elle buat mcm ni.. ((((Pakcu jangan marah aaa.. ni cuma experimen je..)))

A) Asam warna kelabu and pu ...

elle...berapa harga nk kasik aku....aku nk beli nie...

niki_iyda posted on 24-2-2009 03:34 PM

Balas #37 elle_gogo\ catat

tks elle...
kat area melawati ni byk tul gerai pak cu
sekali beli 4 potong = rm2, asam dia jual 1 pack RM1...
x puas mkn... asam dia sedap sungguh...
nampak nyer kena guna pakai resepi elle...
boleh buat stok..

sekngucing posted on 24-2-2009 04:04 PM

jambu apa yg dia guna? jambu penawar ke? 916 tu no apa? kod rahsia pakcu?

baby77 posted on 24-2-2009 06:18 PM

Originally posted by khai149 at 24-2-2009 11:10 AM http://mforum4.cari.com.my/images/common/back.gif


asam yg sama mcm pakcu ke? serbuk halus warna putih tu? :D

alah ko nak bg sedap ko beli jer asam boi, blender pakai blender kering2 campur kan dgn asam yg beli2. yang serbuk putih2 pulak campur ngan gula blender halus jer.

baby77 posted on 24-2-2009 06:19 PM

Originally posted by sekngucing at 24-2-2009 04:04 PM http://mforum4.cari.com.my/images/common/back.gif
jambu apa yg dia guna? jambu penawar ke? 916 tu no apa? kod rahsia pakcu?

jambu biasa je. jgn la pakai jambu yg dah masak2. jadik lembik la. yg 916 tu yg aku tau emas. maksu dia jambu dia gred a mcm emas 916 jugak la. 2pandangan aku ler :lol:

sekngucing posted on 24-2-2009 10:07 PM

Balas #43 baby77\ catat

jambu mcm2 ada, jambu batu, jambu air, jambu golok, jambu payung
-jambu mana satu?

WonBin posted on 25-2-2009 10:00 AM

Pernah dengar tak 'Jambu Saiful'

Sedap jugak ker?

Tputri posted on 25-2-2009 02:19 PM

Kat area umah aku ni jambu pakcu ada 3 tempat...skang bersepah org jual jambu ni..

sekngucing posted on 25-2-2009 02:29 PM

Balas #45 WonBin\ catat

jambu saiful ni mcmana pulak?:o

joe_sniper posted on 25-2-2009 02:54 PM

Originally posted by sekngucing at 25-2-2009 02:29 PM http://mforum2.cari.com.my/images/common/back.gif
jambu saiful ni mcmana pulak?:o

macam jambu helmi eli ! memang sedap ...

hazel23 posted on 25-2-2009 03:24 PM

"jambu saiful" grade 999...:D

ni takder franchise tapi one and only invented product

and "hak cipta terpelihara" dan tak leh patented

SEE no TOUCH.:P

PEACE..

baby77 posted on 25-2-2009 03:36 PM

Originally posted by sekngucing at 24-2-2009 10:07 PM http://mforum6.cari.com.my/images/common/back.gif
jambu mcm2 ada, jambu batu, jambu air, jambu golok, jambu payung
-jambu mana satu?

jambu batu la :lol:. kalau ko nak tambahkan pilihan, pakai je smua jenis jambu. tapikan jambu golok n jambu payung tu jambu ape??? :o. aku xpernah dengar pon
Page: 1 [2] 3
View full: Jambu Pakcu 916