astatine posted on 27-11-2007 01:41 PM

Gunung Kinabalu...

Saya baru balik dari Sabah dan tertarik dengan Gunung Kinabalu. Cantik, memang cantik. Tapi tak pernah dengar cerita atau mitos tentang Gunung Kinabalu ni. Berminat jugak nak tau...
Ada sesapa yang tau sebarang mitos atau lagenda berkaitan?

ijad_adiputera posted on 27-11-2007 01:53 PM

Reply #1 astatine's post

There are two stories that led to the main beliefs in the origin of the mountain's name.

The first derivation of the word Kinabalu is extracted from the short form for the Kadazan Dusun word 'Aki Nabalu', meeting "the revered place of the dead".

The second source states that the name "Kinabalu" actually means "Cina Balu" (which would fully mean "A Chinese Widow" ). Due to the lingual influence among the Kadazan Dusun of Sabah, the pronunciation for the word "cina" (chee-na) was changed to "Kina" (kee-na).

It was told that a Chinese prince, was cast away to Borneo when his ship sank in the middle of the South China Sea. He was subsequently rescued by the natives from a nearby village. As he recovered, he was slowly accepted as one of the people of the village. Eventually, he fell in love with a local girl, and married her. Years went by, and he started to feel homesick. So he asked permission from his newly-found family to go back to China to visit his parents (the Emperor and Empress of China). To his wife, he promised that as soon as he was done with his chores in China, he would come back to Borneo to take her and their children back to China.

When he made his return to China, he was given a grand welcome by his family. However, to his dismay, his parents disagreed with him about taking his Bornean wife back to China. Worse, they told him that he was already betrothed to a princess of a neighbouring kingdom. Having no choice (due to high respect towards his parents), he obeyed with a heavy heart.

Meanwhile, back in Borneo, his wife grew more and more anxious. Eventually, she decided that she will wait for her husband's ship. However, since the village was situated far away from the coast, she couldn't afford to come to the shore and wait for him daily. Instead she decided to climb to the top of the highest mountain near her village, so that she could have a better view of the ships sailing in the South China Sea. Thus, she was then seen climbing up the mountain at every sunrise, returning only at night to attend to her growing children.

Eventually her efforts took their toll. She fell ill, and died at the top of the cold mountain while waiting for her husband. The spirit of the mountain, having observed her for years, was extremely touched by her loyalty towards her husband. Out of admiration for this woman, the spirit of the mountain turned her into a stone. Her face was made to face the South China Sea, so that she could wait forever for her dear husband's return.

The people in her hometown who heard about this were also gravely touched by this. Thus, they decided to name the mountain "Kinabalu" in remembrance of her. To them, the mountain is a symbol of the everlasting love and loyalty that should be taken as a good example by women.

Local legend among the people of Ranau, a district in Sabah, has it that St. John's Peak was the stone which her body was turned into.

Sumber: http://en.wikipedia.org/wiki/Mount_Kinabalu

p/s: Aku dah pakat dgn ayah aku nk panjat Gunung Kinabalu suatu hari nanti... :loveliness::loveliness::loveliness:

[ Last edited by  ijad_adiputera at 27-11-2007 01:56 PM ]

miss_mira posted on 27-11-2007 01:55 PM

ooooooooooooo

harisbee posted on 27-11-2007 02:04 PM

penat aku  mendaki gunung kinabalu...rasa nak tercabut bontot :mad: :mad: :mad:

bottombikini posted on 27-11-2007 02:20 PM

aku dah pi sampai atas...masa balik dari gunung baru aku tau betapa misterinye gunung ini...:L :funk:

NonaNaga posted on 27-11-2007 02:27 PM

Nona pun alhamdulillah dah sampai...tapi aduhaiiii mmg laa ber track gunungnya...tapi ni lah gunung yg buat nona nangis sampai 4 X....
tak taulah kenapa...touching sgt agaknya....

astatine posted on 27-11-2007 02:28 PM

ni first time saya dengar tentang citer tu. anyway..saya pernah sampai kaki gunung je..:lol:

ijad_adiputera posted on 27-11-2007 02:33 PM

Originally posted by bottombikini at 27-11-2007 02:20 PM http://forum4.cari.com.my/images/common/back.gif
aku dah pi sampai atas...masa balik dari gunung baru aku tau betapa misterinye gunung ini...:L :funk:

apa maksud ko?
cter la kt kitorg??? :o:o:o

cimiau posted on 27-11-2007 02:51 PM

Balas #4 harisbee\ catat

memang penat pun...tapi yg aku heran popuan kadazan situ selamba rock jer angkat tong gas kat belakang bawa naik ke gunting lagadan tu....kuat gila...:lol:

cimiau posted on 27-11-2007 02:57 PM

Balas #2 ijad_adiputera\ catat

itu jg yg aku dgr masa kat sana...sedih sejarah kinabalu ni, memang cantik...saper kat yg penah smpai ke puncak low's peak tu, mesti jumpa pokok2 gunung yg cantik dan pelik, kita mmg x akan jumpa kat tanah biasa, kat atas tu memang sejuk gila, aku siap pakai 3 lapis seluar, 4 lapis baju 2 lapis stokin :L ....paling bengang nengok mat salleh slamba rock jer pkai short pants...heheheh...diaorg dh biasa sejuk, sbb tu x jadi masalah ngan suhu atas tu..

keep88 posted on 29-11-2007 07:12 AM

nak tanye..

kat puncak kinabalu tu ada sign board macam dlm gambar kat link bawah ni:
http://www.stanford.edu/%7Esiegelr/borneo/kinabalubob.jpg

siapakah gunting bin lagadan?

gambar tu di ambik dari website yang aku jumpa... that is not my picture....

[ Last edited by  keep88 at 28-11-2007 11:16 PM ]

Jejaka#Macho posted on 29-11-2007 08:40 AM

kalau tak silap gunung kinabalu ni mendapat nama dari seorang perempuan kadazan bernama KINA.


Alkisahnya begini,

Kina mempunyai seorang suomi bernama ayahpin, suatu hari ayah pin mendapat alamat mimpi secara terus dari higlander07 untuk menerima amanat menyebarkan agama baru di sekitar gunung tersebut. Masa tu gunung tu belum diberi nama kerana belum mendapat perkenan dari Tuan Highlander07. Melalui mitos yang di cakapkan turun temurun, highlandero7 hanya akan turun ke bumi setiap 7 tahun sekali. Kebetulan pada tahun itu tiba masanya higlander07 akan turun ke bumi dan hasil tilikan pagan2 mengatakan higlander07 akan turun di atas gunung tersebut. Maka bersiap-sedialah Ayah pin berangkat untuk mendaki gunung tersebut dengan harapan mendapat berita baik dari Tuan Highlander. Sebelum sampai ke paras 4095.2 meter, satu mala petaka telah terjadi keatas ayahpin dimana khabar2 angin untuk ayah pin menerima berita baik itu tersebar luas hingga ke semenanjung Tanah Melayu. Pembesar2 negara tanah melayu rasa gundah gulana kerana bimbang ajaran yang dibawa oleh ayah pin nanti akan mengganggu gugat ketenteraman awam... Lantas pembesar2 negara di semenanjung pun menyusun armada untuk menangkap ayah pin...

Oleh kerana takut ditangkap, ayah pin pun memohon hajat di pertengahan gunung tersebut kepada highlander07 utk mengangkat beliau ke atas langit.

Highlander07 bersetuju tetapi memberi dua syarat...sekiranya ayah pin ingin diangkat ke langit...beliau mestilah menjadi pemerintah di kenderaan langit kerana kebetulan pada masa itu belum ada lagi rakyat malaysia yang pernah memimpin kenderaan langit...cuma ada rakyat USA & Rusia sahaja...

Ayah pin pun bersetuju....tetapi belum sempat ayahpin berangan2...highlander07 pun memberitahu satu syarat lagi...oleh kerana ayah pin ingin memerintah kenderaan langit....dia tidak boleh balik ke bumi lagi. Oleh kerana takut ditangkap...ayahpin terpaksa akur jua dengan syarat tersebut lalu diangkat terus ke langit....

Setelah satu purnama selepas ayah pin mendaki gunung tersebut, tiada kedengaran berita adakah ayahpin selamat sampai di puncaknya atau pun jatuh tergolek kebawah atau menjadi mangsa binatang buas... Berita itu merisaukan KINA isteri kepada ayahpin... KINA pun mengerahkan orang kampung di sekitar Kinabatangan untuk mencari ayah pin...namun usaha itu sia-sia...akhirnya, oleh kerana disebabkan pendakian ayahpin itu KINA menjadi balu....orang2 kampung di sekitar gunung tersebut terus menamakan gunung itu dengan nama KINABALU..


.begitulah alkisahnya...:loveliness: :loveliness:

alphawolf posted on 29-11-2007 08:50 AM

Reply #4 harisbee's post

Engko mengesot ke naik Kinabalu tu?:lol:

GRINDSAKHTANIC posted on 29-11-2007 10:14 PM

aku orang sabah...selalu tengok gunung kinabalu tapi tak pernah nak naik gunung kinabalu....

tapi ada misteri dibalik gunung tuh......

dulu,ada kes dua orang askar dari semenanjung sesat selama 40 hari (kalau aku tak silap)....bila diorang dijumpai,keadaan mereka amat menyedihkan.....apa taknyer.....diorang telah sesat dan melalui satu kawasan pelik dimana di kawasan itu takde mende yang boleh dibuat makanan,mahupun diminum,melainkan cuaca yang sejuk dan dikelilingi pokok renek yang dah takde daun.....

tak lama kemudian,ada pelancong yang sesat lalu mati kat kawasan gunung kinabalu tuh......

kalau korang melalui dari sandakan ke kota kinabalu,korang akan nampak gunung kinabalu yang amat cantik pandangannya di waktu pagi,dalam sekitar jam 8....kalau waktu dah masuk jam 12 tengah hari.......korang tak nampak ape2 melainkan kabus putih jer....kepunan la engkorang sumer....ekekekekeke.....

astatine posted on 30-11-2007 01:21 PM

betul tu. bila dah siang sikit nampak samar2 je tertutup dek kabus. tapi pagi2 tak tau la. sebab tak pernah sampai sana awal2 pagi. Sabah saya pernah la jugak sampai sandakan. Sejuk ala2 Cameroon la. tapi yang best kat situ kepak ayam panggang kot. time sejuk2 makan panas2. Fuh..:drool3: :drool3:

daun_jampi posted on 30-11-2007 02:01 PM

Originally posted by Jejaka#Macho at 29-11-2007 08:40 AM http://forum4.cari.com.my/images/common/back.gif
kalau tak silap gunung kinabalu ni mendapat nama dari seorang perempuan kadazan bernama KINA.


Alkisahnya begini,

Kina mempunyai seorang suomi bernama ayahpin, suatu hari ayah pin mendapat ...


Sudah la tuu...:)

mama_dinie posted on 2-12-2007 10:38 AM

tercabut bontot yek;P ....aku nak try lah naik satu hari nanti:lol:

Maxx posted on 2-12-2007 10:42 AM

tak pernah sampai lagi....tapi kene masukkan dalam 'to do list'...nak merasa gak pengalaman daki gunung tertinggi di sea

wassup posted on 3-12-2007 04:02 PM

Last week, I ada tertgk kat discovery ker aper tah...ada ekspedisi melalui lembah yg paling kurang dilawati manusia...rupanya lembah tu dekat kinabalu, semuany org putih dlm ekspidisi tu, semua askar yg hebat2 dan a few new comer...they all sesat, mcam nak mati...sapa2 ada tengok jugak dokumentari ni?

Tak sangka, kinabalu ada lembah yg sebegini dasyat!:L

radja posted on 4-12-2007 12:50 PM

Reply #4 harisbee's post

so bontot ko tercabut atas gunung kbalu? kpd yg nk pergi..sila cari bontot harisbee dan dibawa pulang segera..tuannya rindukan bontotnya...:lol:

Maxx posted on 7-12-2007 04:36 PM

harisbee...daki gunung ....tertonggek2 ...tu yang nak tercabut bontot tuhh:lol:

ninja9 posted on 9-12-2007 12:05 AM

bontot ko dah ok ker harisbee...:lol: :lol:

dzyza posted on 18-1-2008 11:00 PM

kite dah 10x daki gunung kinabalu,8x trek biase..2x trek mensilau..mmg puas hati sampai puncak..nyaman dan best..ni nak tunggu anak2 dah besar baru nak bawa diorang daki lg..:lol: :loveliness:

narvmarishka posted on 18-1-2008 11:20 PM

mmg penat laa nak mendaki turun naik gunung tu,tapi bila dah sampai kat puncak...mmg terasa takjub melihat pemandangan sekeliling kat atas tu...:)

Gess posted on 20-1-2008 01:11 AM

aku pnh naik gunung kinabalu ..dkt atas tue kita bleh nmpak awan bwh dari kita
sejuk takyah ckp la..guide aku ckp klu bln 12 ade ais dkt atas gunung
Page: [1] 2 3
View full: Gunung Kinabalu...