matjan posted on 4-7-2006 01:06 PM

BAIKI PERALATAN ELEKTRONIK

kawan x2 kat sini tau tak mcn mana nak baiki peralatan elektonik mcn tv, radio ,amplifire, apa x2 lagilah,

bagaimana nak cari bhn elektronik yg rosak mcn trasistor,kapasitor...dll  di papan litar


boleh tak bagi tip




http://www.amplifier.cd/Fragen/fernseher/images/elektronik.jpg


http://www.pclabs.gen.tr/reviews/mainboards/epox/8rga+/kapasitor.jpg


http://myweb.tiscali.co.uk/nuukspot/decdun/gc/transistor.pinout.jpg

DARSITA posted on 5-7-2006 01:02 AM

Kalau dkt US ni senang sangat nak cari barang mcm ni - kita cuma perlu pergi ->  Fry's

Macam macam benda yang dia orang jual.

DARSITA posted on 5-7-2006 01:02 AM

Satu lagi cuba cari online, tapi kena ada cc lah :)

matjan posted on 5-7-2006 02:30 PM

maksud saya .....siapa di kalangan kawan x2 yg pandai baiki peralatan elektronik yg rosak...


kalau ada,... saya ...nak belajar....yg mudah x2 dah la....:nerd:

DARSITA posted on 6-7-2006 12:58 AM

Originally posted by matjan at 7/4/06 22:30
maksud saya .....siapa di kalangan kawan x2 yg pandai baiki peralatan elektronik yg rosak...


kalau ada,... saya ...nak belajar....yg mudah x2 dah la....:nerd:

Oh macam itu rupanya. :)

niceghost2005 posted on 12-7-2006 01:56 PM

Originally posted by matjan at 5-7-2006 02:30 PM
maksud saya .....siapa di kalangan kawan x2 yg pandai baiki peralatan elektronik yg rosak...


kalau ada,... saya ...nak belajar....yg mudah x2 dah la....:nerd:

Assalamualaikum matjan,

Kalau miker kat area KL nie, sila kunjung ke Jalan Pasar.
Ada pelbagai barangan elektrik dan juga letronik yg di jual di sana.

Nak belajor??

1st of all, setakat mana miker belajor mengenai electronic??
Diploma?
Degree?
Sijil?

More information pls abt urself.

Wsalam

matjan posted on 16-8-2006 09:17 AM

tak lah belajar sampai .ijazah ker...diploma ker...., kalau setakat tu....bukan baiki radio...malah buat radio baru pun boleh....:hatdown:

cth la...kalau trannsistor tu rosak... ia tidak ada cas kan....

kalau ic rosak mcn mana pulak nak tau yer....


saya lah....kalau setakat sambung wayar plug...ker ....sambung wayar speker ker....tau la...
he...he...he...tak pun tukar lampu kalimatan boleh la.......:lol

batu_bergolek posted on 14-9-2006 01:10 PM

dulu rajin gak aku ambik kursus Gaya Pos buat-buat repair ni, tapi sekarang dah tak ambik. note-note dia pun ntah mana aku letak.

tapi alat zaman moden ni dah berubah, banyak pakai komponen discrete . mcm PC la juga, kalo RAM rosak mana boleh repair, kene ganti baru.
  
mcm ic rosak lagi naya, kalo tak tau dia punya schematics pin out mcm mana nak test. kalo 8 kaki boleh lagi test trial and error(carik VCC, COM, V++ and so on) kalo 24 kaki pening nak test

liya71a posted on 3-11-2006 04:02 PM

tv saya rosak selepas on dan off berkali2... Gaduh ngan anak2, sebab nak soh ngaji, jadi kita off, dia on balik kita off dia on balik, lepas tu kita tutup plug dia, terus lepas tu tak leh on dah... FYI, tv tu jenis sephia 29inch..... camna nak wat?

batu_bergolek posted on 8-11-2006 11:25 PM

Originally posted by liya71a at 3-11-2006 04:02 PM
tv saya rosak selepas on dan off berkali2... Gaduh ngan anak2, sebab nak soh ngaji, jadi kita off, dia on balik kita off dia on balik, lepas tu kita tutup plug dia, terus lepas tu tak leh on dah... ...

ko cite tak detail la, tutup plug point ke ? lepas tu cabut plug tu dgn tarik kepala ke rentap wayar dia ?.

paling simple try check plug point tu. kdg-kdg plug point tu dah lama tak on/off .

sudugarpu posted on 9-11-2006 07:26 PM

kena belajar tembak masalah
atau 'trouble shooting'
kena tau flow process.. dari situ boleh kesan faulty dgn gunakan multimeter
kalau nak trek every wiring diagram dalam multi layered pcb..payah aa sikit
tapi byk cara laa
kalau tak tuka kad sekeping.. tu yg masal..semua tu kos!

Eokboy posted on 23-12-2006 12:02 AM

Aku tau repair brg yang aku buat jer hehe.

salah satu board headphone amp aku:
http://img101.imageshack.us/img101/4681/classabboardjg3.jpg

mizahanan posted on 22-8-2007 06:11 PM

salam all

aku tumpang thread ni le...

dvd tray aku dh rosak.. dah open die xnak stop.. trus die close semula.. terpaksa aku stop sendiri dgn jemariku :mad: cane nak buat? perlu ke anto kedai repair?

sape ade exp.?

mystiqueen posted on 27-8-2007 11:35 AM

tv aku pulak kaler tinggal itam putih jek...huwaaaaaa!

mizahanan posted on 27-8-2007 05:09 PM

Reply #14 mystiqueen's post

bwk g repair mys..

tv ku brand KHIND thn2003, br2 ni gambonye semkn mengecil.. g repair ok dh..

neotoxin posted on 7-11-2007 09:38 AM

aku nak tumpang thread ini: Sapa ada potentiometer 500Kohm yg threaded collar dia panjang sikit (>1 cm). SIla hubungi aku dgn PM. Aku memerl;ukannya secepat mungkin

newzair posted on 31-12-2009 04:23 PM

transistor dengan voltage regulator tu sama tak

KatakPisang posted on 29-10-2010 07:53 PM

mesin basuh aku pon dh rosak spin nyer...
aku ckp ngan mak aku, aku nk beli baru, tp mak aku kata syg...suh aku cr org suh betulkan...
mana nk carik org btlkan mesin basuh ye...mahal ke?

puterikhaleeda posted on 7-12-2010 08:51 AM

player puteri brand phillips - bila nak main dvd je.. takat masukkan cd je.. pastu dia off sendiri... kene unplug... on semula.. cam tu gak.. mcm tak cukup suply elektrik je.. macam mana nak buat ye..
Page: [1]
View full: BAIKI PERALATAN ELEKTRONIK